Verachtert en Hax Advocatenkantoor
Mobiel menu
Uw vennootschap digitaal oprichten: het kan vanaf 1 augustus 2021
221 jul
2021

Uw vennootschap digitaal oprichten: het kan vanaf 1 augustus 2021

Wenste u in het verleden een vennootschap op te richten, dan was het voor de meeste vennootschapsvormen vereist om bij de notaris langs te gaan. Daar moest u fysiek uw handtekening onder de authentieke akte zetten.

Bij wet van 12 juli 2021 schikt de Belgische wetgever zich naar de Europese Richtlijn 2019/1151 met betrekking tot gebruik van digitale instrumenten en processen in het kader van het vennootschapsrecht.

Met deze wet, die in werking treedt vanaf 1 augustus 2021, wordt het mogelijk gemaakt dat het ondertekenen van de authentieke akte online kan gebeuren. Dit zal mogelijk worden voor de BV, NV of andere personenvennootschappen met beperkte aansprakelijkheid.

Concreet zal dit kunnen via een videovergadering met de notaris, waarbij de authentieke akte elektronisch kan worden ondertekend.

De termijn voor de neerlegging van de authentieke akte wordt daarbij ook verminderd. De oprichting kan worden afgerond binnen de 10 werkdagen na het verlijden van de akte en het betalen van de kosten.